Pamatujete se na seriál z doby socialismu s názvem „Rozpaky kuchaře Svatopluka“? Byl to jeden z nejsledovanějších seriálů té doby, a i s odstupem času dobrých čtyřiceti let je zajímavé si jej znovu připomenout, neboť nám, laikům alespoň okrajově přiblížil dění v zákulisí hotelů, penzionů, restaurací a dalších gastronomických provozů.

gastro vybavení

Nabídnout hladovým hostům něco na zub však není snadné, o tom se mohou přesvědčit i současní zájemci o provozování restauračních zařízení.
Otevření nového gastro provozu, ať už se jedná o klasickou hospodu, hotelovou restauraci, pizzerii, kavárnu, bar, bufet, kiosek, motorest anebo jídelní vůz, vyžaduje potřebné vybavení. Nemůžete zkrátka „vařit z vody a na vodě“, musíte se poohlédnout po patřičné technice.

Současný vývoj strojírenské výroby naštěstí umožňuje zhotovovat pro veškeré gastronomické prostory vybavení na špičkové úrovni, a tak máte možnost využít velkoobchodu gastro zařízení, kde nakoupíte kromě varné techniky a kuchyňských strojů také vybavení etnické kuchyně, stolní varná zařízení, mycí stroje, pece pro pečení pizzy, barové přístroje, chladírenskou techniku a potřebný nábytek z nerezové oceli. Do gastro vybavení profesionálních, a stále častěji i domácích kuchyní, patří i konvektomaty.

konvektomat

Profesionálové v oboru gastronomie se dnes neobejdou bez konvektomatu. Byl objeven již v roce 1976 a je to v každé kuchyni vydatný pomocník, neboť dokáže kombinovat více druhů příprav pokrmů – vaření, dušení, pečení či grilování, a to i s více jídly najednou, aniž by se uvnitř přístroje mísily pachy a chutě. Profesionální konvektomaty využívají energii horkého vzduchu a vodní páry, tím pádem lze veškerá teplá jídla zhotovit velice šetrným způsobem se zachováním většiny důležitých živin. V konvektomatu připravíte nejen masitou stravu, ale i veganské receptury, a dokonce i zákusky a moučníky.